kWh’s @ home

Het aandeel verwarming in het totale energieverbruik is groot, ongeveer 1/5 van alle energie steken we in ons huis. Hoe kunnen we zo weinig mogelijk verbruiken en betalen, maar toch comfortabel leven ?

  1. Isoleren !
  2. Een aangepast verwarmingssysteem gebruiken:
Gerekend met: gemiddeld rendement elektriciteit 40%, jaarlijks rendement warmtepomp 300%, rendement brandstofcel 85%.

In 2019 was 55 % van de in België geproduceerde elektrische energie afkomstig van nucleaire installaties, en ongeveer 11% werd hernieuwbaar gefabriceerd. Daardoor ligt het rendement van onze elektrische energie laag maar is ook de CO2 uitstoot laag.

De prijs van 1 kWh elektriciteit is 6x hoger dan de prijs van 1 kWh aardgas. Een correcte afweging tussen energiedrager en type verwarmingstoestel is belangrijk. Hou er rekening mee dat Europa streeft naar een samenleving zonder fossiele brandstoffen.

Met zonnepanelen en/of zonneboiler gaan zowel de operationele kosten, het rendement en de CO2 uitstoot de goede richting uit. Deze optie zou op elk zonnedak automatisch aangevinkt moeten worden.

Heeft u investeringsmogelijkheden en wenst u weinig CO2 uit te stoten ? Dan zal de combinatie van een brandstofcel met zonnepanelen en met een warmtepomp u zeker kunnen bekoren. Future-proof op de koop toe.