(nagenoeg) gratis thuis EV laden

Zet u eventjes. Duurzamer leven én geld besparen is nog nooit zo eenvoudig geweest als bij elektrisch rijden.

In de winter (zie grafieken van november en december 2023, prijs in €/MWh) wordt het EV best geladen op woensdag- en op zondagnacht. In de andere seizoenen op woensdagmiddag – want voortaan werk je dan van thuis uit als dit lukt – en op zondagmiddag. In alle bovenstaande periodes is de prijs van elektriciteit zeer laag – en regelmatig zelfs nul of negatief – omdat er dan frequent een overschot aan duurzame elektriciteit is.

Laad je het EV op basis van het dynamische tarief (= surfen op de groene golf in de merit order) dan ben je 250% en 400% goedkoper* af dan bij het conservatieve variabel- of vast elektriciteitstarief.

*= enkel energiecomponent, dus exclusief netkosten, heffingen en BTW

Voor 30.000 km in 2023 geeft dit voor een verbruik van 20 kWh/100 km zo’n 500 Euro (variabel contract) en 1.000 Euro (vast contract) verschil.

Bijkomend voordeel: daarmee verhoogt u ook de LCA (levenscyclusanalyse = het volledige ecologische plaatje: het maken, het gebruik/verbruik, en het recycleren van het voertuig.) van uw EV nogmaals. Van 3 à 4 beter dan een voertuig met verbrandingsmotor, naar nog hogere waardes.

Bron: T&E

Noot: aan de pomp gaat er bij 30.000 km per jaar ongeveer 2.750 Euro diesel in de tank.

Snel onze ecologische voetafdruk veranderen? Ja, het kan.