aerodynamische ID.7, de beste Passat ooit

Disclaimer: de Volkswagen ID.7 is geen Passat.

Bovenstaande correctie terzijde. Liever focussen we ons op waar het echt om gaat bij de ID.7: deze duurzame middenklasser brengt je gezin op één dag tot in Firenze. En de achtenveertig andere weken van het jaar mag je ermee gaan werken op prinsheerlijke wijze.

Moet je beroepshalve veel kilometers afleggen en probeer je je ecologische voetafdruk te beperken, kies dan voor een laag voertuig met gestroomlijnde koets want bij stijgende snelheid neemt de luchtweerstand kwadratisch toe. Op autosnelwegen zijn Cw-waarde en frontaal oppervlak doorslaggevend.

Mede daarom staat vandaag de ID.7 ergens bovenaan het verlanglijstje van menig manager, verkoper en technicus die vele tienduizenden kilometers op jaarbasis afleggen. Bovenop een correcte leaseprijs is de ID.7 een aangenaam rijdende en ruime Volkswagen waarmee je overal duurzaam kan toekomen zonder je te hoeven excuseren (cfr. SUV’s in Parijs).

Het schuin aflopende dak van deze hatchback draagt bij tot de uitstekende luchtweerstandscoëfficiënt van 0.23 waardoor onze geteste ID.7 Pro – met 77 kWh netto accupakket – tot 500 echte kilometers ver geraakt in de winter. Met dank aan de optionele warmtepomp, die in een ideale wereld standaard wordt gemonteerd. Tijdens ecotests noteerden we regelmatig verbruikscijfers onder de 14 kWh/100 km. Bij gewonere en frequente ritten op de autosnelweg kwam het verbruik rond de 17 kWh/100 km uit.

Even technisch: deze batterij-elektrische ID.7 verbruikt vier keer minder energie dan gelijkwaardige concurrenten op diesel of benzine, Well-to-Wheel analyse inclusief. Laad je met groene energie uit zon en wind – en dat is perfect mogelijk bij een dynamisch stroomcontract dat gelinkt is aan de merit order – dan stoot je tijdens het gebruik ettelijke tientallen keren minder CO2 uit. En zoals je weet, broeikasgasreductie is de reden van de immer aanwezige energietransitie.

Chauffeurs met sportieve genen zullen het op prijs stellen dat de elektromotor van 286 pk en 545 Nm de achterwielen aandrijft. Dat geeft deze rijzige auto van nagenoeg 5 meter een prettig rijgedrag. Tijdens het rijden, parkeren en keren in de straat merk je van zijn lengte amper iets dankzij de goede zichtbaarheid (+ camera’s rondom) en de opmerkelijk kleine draaicirkel. Zijn formaat staat logischerwijs garant voor een ruim interieur en zorgt voor een grote koffer van meer dan een halve kuub, waarmee de ID.7 zichzelf katapulteert tot ideale taxi.

Eens ingestapt, veegt de ID.7 met één blik de grootste tekortkomingen van de ID.3, 4 en 5 van tafel: de materiaalkeuze en afwerking zijn nu wel Volkswagen-waardig. Waar je ook kijkt of voelt, het zit premium in elkaar.

Het standaard head-updisplay met augmented reality projecteert alle nuttige informatie duidelijk op de voorruit. Het schermpje voor je neus in het dashboard en het grote centrale scherm geven nog meer toegang tot het brein van de auto. Nagenoeg alle mogelijke technologische toeters en bellen zijn te verkrijgen.

De ergoActive-voorstoelen met massage zijn uiterst comfortabel en passen deze stille reisauto als gegoten. Willen of niet, tijdens de trip ga je toch af eens toe eens moeten uitstappen voor een hapje en een bezoek aan het kleinste kamertje. Wetende dat een snellader op 23 minuten tijd 300 km rijbereik aan stroom injecteert in de accu – gemeten piek van 185 kW – dan kan je probleemloos 1200 km op één dag afleggen met slechts 3 of 4 tussenstops. Je ‘verliest’ dus amper tijd en brengt de veiligheid van anderen niet in het gedrang door ‘maar één keer’ te moeten tanken zoals in vervlogen (en meer vervuilende) tijden.

Geopolitiek gevoelige zielen zullen stoppen met schoffelen in hun stoel als ze te horen krijgen dat de ID.7 gemaakt wordt in Emden (Duitsland) op enkele kilometers van de Nederlandse grens. Tot ze de vanafprijs te horen krijgen: 66.000 euro. Wellicht zal het gros van de vele ID.7’s die je de komende jaren gaat tegenkomen uit de B2B-markt komen.

De fans zijn gerustgesteld: de ID.7 is een kruisbestuiving tussen hoogwaardig comfort, ruim kwalitatief interieur, toptechnologie, en een uitgebreid rijbereik. Eén van de fijnste allrounder EV’s op de markt, en de beste Passat tot nu toe!