Toffe april, maak je huis slim

De lente is uitstekend begonnen. Wie surft op dynamische tarieven heeft de eerste veertien dagen van april amper elektriciteit moeten betalen:

  • meer dan 10% van de tijd was de prijs van elektriciteit* negatief
  • slechts in 7 van de 336 uur was de uurprijs hoger dan het bij het vast- of variabel tarief
  • pieken en dalen zijn ideaal voor bezitters van een thuisbatterij

*= enkel energiecomponent, dus exclusief netkosten, heffingen en BTW

Het dynamisch tarief is bij ons thuis – al sinds de start 3 jaar geleden – de beste onzichtbare vriend. Wie 10x meer CO2 wil besparen maakt gebruik van de Merit Order en laat zijn toestellen thuis (warmtepomp, machines, …) en elektrische auto draaien en laden op elektriciteit die opgewekt wordt zonder (lees: met nagenoeg geen) fossiele brandstoffen. Jaren geleden leek dit mooie theorie, steeds sneller wordt het duurzame realiteit.

Met een slimme thuisbatterij kan je ook comfortabel op reis vertrekken als er potentieel veel zonne-energie in het net gaat gestoken worden, want het BEMS houdt hiermee rekening. CO2 en geld besparen is het doel, maar ontzorgen is voor de meesten even noodzakelijk. Daarvoor zorgt de slimme thuisbatterij. En als je de terugverdientijd nog verder wilt optimaliseren, kan je meespelen met de diensten FCR (= R1, netbalancering) en aFRR (= R2, onbalans) via een Energy Service Provider.

Het tijdperk van slimme huizen is aangebroken.