De nieuwe Polestar 2, een echte Zweed?

Echt Zweeds zoals gefermenteerde haring in blik, rode huizen en robuuste auto’s met veel veiligheidstechnologie? Inderdaad, zoiets.

De Polestar 2 is geboren in het land met de langste muur. Paps Volvo en mams Geely waren er in 2019 relatief snel bij met hun eerste volledig elektrische vierwieler. Onderhuids is hij zoals talloze elektrische voertuigen Chinees van opbouw, met een ferme batterij als zwaartepunt die na de facelift de naar achter verplaatste elektromotor voedt. Doch steekt de Polestar 2 zeer degelijk in elkaar en voelt hij cozy aan, wat typisch Zweeds is.

De transfer van de 220 kW motor naar de achteras zorgt voor een sportiever rijgedrag en verandert zo de rijbeleving. Zoals decennia geleden, dienen de voorwielen eenvoudigweg om mee te sturen, en de achterwielen om het vermogen op het asfalt te brengen. Althans in deze versie, de Polestar 2 Long range Single motor. De twee andere versies krijgen ofwel een kleinere batterij, ofwel een extra motor op de vooras.

Bron: Polestar

Door de batterijcapaciteit te vergroten naar 82 kWh en door een efficiency upgrade van de aandrijflijn, brengt deze Polestar 2 zijn passagiers zo’n 650 WLTP kilometers ver. Willen ze alsnog verder rijden, dan kan dat, want het laadvermogen piekt bij een bovengemiddeld 205 kW.

Tijdens onze herfstige ecotests werden verbruikscijfers van rond de 14 kWh/100 km genoteerd. Dit is zeer degelijk voor een grote middenklasser met een hoge drag area (= Cw-waarde x frontaal oppervlak). Ook al tikten we enkele keren de 12 kWh/100 km aan, in normale rijomstandigheden zal de boordcomputer ergens tussen de 15 en de 18 kWh/100 km aangeven. Bij veel snelwegkilometers op de linkerrijstrook komen daar nog enkele kWh’s bij want snelheid en verbruik zijn niet elkaars beste vrienden. You know, bij stijgende snelheid neemt de luchtweerstand kwadratisch toe.

Dankzij het Android-besturingssysteem geeft het instrumentarium intuïtief alle gewenste gegevens snel weer, zowel op het verticale middenscherm als op het horizontale bestuurdersdisplay. Dat zorgt voor een goede connectie tussen chauffeur en auto, net als de stoffen bekledingsstrip op het dashboard en de Zweedse fauteuils.

Bron: Polestar

Desondanks blijven er na de facelift toch nog enkele werkpuntjes over. De Polestar 2 rijdt stugger dan gemiddeld wat deels te verzachten is door de velgen een maatje kleiner te nemen dan 20″. Met dubbel glas rondom zouden er minder decibels het gezellige interieur binnendringen, en de bekerhouders zijn onhandig geplaatst voor mensen met een droge lever.

Via de handige vijfde deur en de frunk onder de motorkap kan je desgewenst 448 liter gerstenat van Leuven naar Göteborg transporteren, of onderweg met vier personen deels consumeren. Ben je met vijf, dan gaat de arme stakker midden achterin minder comfortabele tijden tegemoet door de brede middentunnel waarin de accucellen deels zijn ondergebracht.

De Polestar 2 is een voertuig dat er – door zijn robuuste postuur en uitstraling -nu al deels staat als een klassieker. Ondanks ander DNA, geeft hij met z’n ietwat bolle voorruit, kofferknikje en behaaglijk interieur een knipoog naar een oudere Zweed, de legendarische Saab 900.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Schermafbeelding-2023-11-05-om-12.21.43-1024x651.png
Bron: Polestar

De degelijkheid waarmee sommige voertuigen in elkaar gestoken zijn schept vertrouwen. Een kwaliteitsgevoel dat voor velen een vereiste is bij de aanschaf van een elektrisch voertuig. De Polestar 2 die in Zweden ontworpen is, geeft dat vertrouwen, en dat vind je dan ook terug in de hoge herverkoopwaarde.

Dat Polestar zwaar investeert in technologie en duurzaamheid maakt hun verhaal toekomstbestendig. Andere types van het merk komen binnenkort met een nog lagere LCA op de markt. Die levenscyclusanalyse bevat het volledige energetische plaatje: van het maken, het gebruik/verbruik, tot en met het recycleren van het voertuig achteraf. In België is de LCA voor een elektrisch voertuig drie keer beter dan een gelijkwaardig voertuig op diesel of benzine. Wordt het voertuig geladen met elektronen uit CO2-arme energiebronnen zoals tijdens de daluren bij dynamische tarieven, dan scoor je nog beter.

Ook de V2G-testen die Polestar doet waarbij de auto als VPP (virtuele power plant) dient, kaderen het toekomstperspectief. En daar gaat het verhaal van Polestar grotendeels over; de ecologische voetafdruk verkleinen om de gezondheid van onze planeet te verhogen. I like that.