Onze atmosfeer, een open riool

In 1988 werd het IPCC door de Verenigde Naties opgericht.

Sindsdien is de alarmbel jaarlijks blijven afgaan. Bijna 90% van de CO2-emissies van ons volledige CO2-budget, wat moest leiden naar een maximale temperatuurstijging van 1.5°C, is al uitgestoten. Daarvan ongeveer 50% na de oprichting van het IPCC.

Door ons als selectief doofstomme kinderen te gedragen, hebben we onze atmosfeer in sneltempo veranderd in een open riool.

We stevenen af op +3.0°C in 2100, en dat is catastrofaal.

Maar de belangrijkste stof in onze biosfeer (zijnde CO2) heeft ook onze oceanen reeds aangetast. Zij lijden evenzeer onder ons wangedrag. Ze zijn verzuurd, met ook daar het nodige verlies aan biodiversiteit tot gevolg.

U leest het goed, zowel onze atmosfeer, als onze oceanen, als het land waarop we leven, hebben het op relatief korte tijd extreem moeilijk gekregen. Doch kunnen we door ons menselijk gedrag aan te passen, hier nog iets aan doen. Heden en daarna.

Time to change. Time to stop climate change !