Zonnestroom Vlaanderen 2030

Zonnestroom wordt de dominante brandstof van de 21ste eeuw. Elektriciteit uit zonnepanelen is de goedkoopste bron van energie, kan in overvloed ontgonnen worden, en vormt de motor van de decarbonisatie.

Bron: ode

Een PV-installatie is een standaard keuze voor elk nieuw gebouw en renovatie. Elke woningrenovatie heeft een PV-installatie en een warmtepomp. Elk dak wordt ten volle benut, ongeacht de grootte of oriëntatie.

Vandaag hebben 1 op 4 gezinnen zonnepanelen, deze zijn goed voor 3,5 GW vermogen. In 2030 hebben 1 op 2 gezinnen zonnepanelen, goed voor 6,8 GW. Elektrificatie van verwarming maar ook de switch naar elektrische wagens wordt de belangrijkste driver bij gezinnen om te kiezen voor zonnepanelen.

Het potentieel op bedrijfsdaken is nog zeer groot: slechts 1 op 10 bedrijven hebben vandaag reeds zonnepanelen, goed voor 1,6 GW vermogen. In 2030 hebben 1 op 4 bedrijfsdaken zonnepanelen, met een totaalvermogen van 4,0 GW op de daken.

Vandaag promoten onze energieheffingen fossiele brandstoffen. Een taxshift van elektriciteit naar fossiele brandstoffen kan de elektrificatie sterk versnellen.

Dynamische prijzen, tarieven en/of flexibiliteitsdiensten voorkomen kannibalisatie. Een grote hoeveelheid PV in ons net doet de markprijs dalen bij zonnig weer. We sturen daarom warmtepompen en laadpalen best maximaal slim aan.

Bron: ode