Stel, u bent Kuifje … *

Omdat u een fictief personage bent weet u dingen die normale mensen niet weten, of niet willen weten.

U weet dat vuurtje spelen met bazaar van miljoenen jaren oud (bruinkool, steenkool, aardolie, aardgas, …) wekelijks meer doden maakt door luchtvervuiling dan kernenergie ooit heeft gemaakt (door rampen en afval).

U weet ook dat het nog te vroeg is om kerncentrales te sluiten want er zijn nog onvoldoende gelijkwaardige alternatieven met lage emissies. Hernieuwbare energie is nog maar juist geboren, en de waterstoffoetus is in volle ontwikkeling.

Voor de volgende generaties gaat het alleszins duidelijk zijn dat er maar één goede plaats is voor fossiele brandstoffen, en dat is daar waar ze tot enkele honderden jaar geleden altijd al heeft gezeten: in de grond.

Kerncentrales sluiten, en dus voorrang geven aan centrales op fossiele brandstoffen, is een redeneringsfout van de eerste orde, en brengt ons geen meter dichter bij de oplossing van het probleem.

Gelukkig zetten China en India (jaarlijkse economische groei +5%, samen +2,5 miljard inwoners (= bevolkingsaantal van de 20 daaropvolgende landen met meeste inwoners)) in op nieuwe kerncentrales.

Nope, in België moeten er geen kerncentrales gebouwd worden. Kuifje zou enkele van de huidige kerncentrales minstens 10 jaar langer open houden, en tijdens een overschot aan energie (zeer zeldzaam, bij veel wind en zon) er waterstof mee maken. Ondertussen gaat hij met zijn raket andere superhelden zoeken om hier het boeltje mee te helpen opkuisen.

* Oprechte excuses voor het misbruik van Kuifje.