Slim sturen = 3.000 Euro/jaar besparen

Zet u even, we gaan enkele energiefabels uit uw grijze hersenpan deleten.

Besparen op energie en energiekosten is eenvoudig. Vorig jaar pitsten we meer dan 3.000 Euro van onze factuur door grote verbruikers zoals elektrische auto’s en warmtepompen slim te sturen. Waarschijnlijk zal dit in 2025 nog meer zijn aangezien de elektriciteitsprijs nog volatieler – en daardoor frequent goedkoper – is dan vorig jaar.

Dit jaar zijn we in maart al met veel negatieve elektriciteitsprijzen gestart, en dat is dankzij de vele zonne-uren een maand vroeger dan afgelopen jaar. In de wintermaanden zorgen voornamelijk windenergie en een lage vraag naar elektriciteit tussen de piekmomenten voor goedkopere energie.

In 2024 bespaarden we met onze slimme sturing op het dynamisch tarief en met andere ecologische middelen ongeveer 3.000 Euro ten opzichte van het conservatieve variabel tarief (noot: een vast tarief is sowieso financieel niet interessant sinds het goedkope coronajaar 2020). Onze eenheidsprijs voor 17 MWh elektriciteit was 0,138 Euro/kWh (inclusief nettarieven, accijnzen en BTW). Dat is ongeveer de helft van de prijs van Jan Modaal. Stuurbaar vermogen is gelijk aan geld besparen.

Die verdiensten van 2024 haalden we voor:

  • 34% uit de laag (en 5% negatief) geprijsde uren van het dynamisch tarief
  • 23% uit FCR netbalancering
  • 22% uit winst EV-laden (delta CREG- en werkelijke kost, 20.000 km/2024)
  • 20% uit nagenoeg maximale zelfconsumptie zonnepanelen (4 kWp)
  • 1% uit andere werking slimme thuisbatterij (14 kWh/5 kW)

Hierbij wordt nog geen rekening gehouden met:

  • groene stroomcertificaten
  • VAA (voordeel van alle aard: lage persoonlijke bijdrage EV versus hoge bijdrage voertuig met verbrandingsmotor)
  • hoge prijs benzine of diesel tov lage prijs elektriciteit (€10,8 /100km benzine vs €2,4 /100 km elektriciteit)

Elektriciteit wordt voor gebruikers van het dynamisch tarief elk jaar goedkoper, en groener. Fossiele brandstoffen daarentegen worden steeds duurder, zeker met ETS2 in het vooruitzicht.

Dankzij de efficiëntie van de elektrificatie (lees: lage OPEX) worden fossiele brandstoffen bij steeds meer gezinnen verbannen naar de geschiedenisboeken. Wij tanken niet meer voor onze voornamelijk zakelijke 50.000 autokilometers per jaar, maar laden thuis in functie van agenda en day ahead prijs. Daardoor pompen we ongeveer 7.000 kg CO2 minder in de atmosfeer. Door te verwarmen met warmtepomp ipv verbrandingsketel worden er jaarlijks nog enkele duizenden kilogram CO2 extra in de grond gehouden, daar hebben we de miljoenen jaar oude koolstofatomen het liefste.

Door goedkope groene elektronen te gebruiken op het moment van opwekking en/of door ze kortstondig te stockeren voor tijdens de duurdere uren, kan thuis de elektriciteits-/gasprijs ratio van factor 4 naar 1.5 gebracht worden. Daardoor wordt het gebruik van een warmtepomp ook voor minder goed geïsoleerde huizen interessant. En tja, die auto met verbrandingsmotor verdient al langer een schop onder zijn stinkende uitlaatpijp.

By the way, moesten wij thuis niet volledig geëlektrificeerd door het leven gaan zouden we ongeveer 3x meer energie verbruiken en factor 10 meer CO2 uitstoten. You know, ecologie en economie gaan hand in hand.

Spring je mee op de goedkope en duurzame kar van de elektrificatie?