2025, einde van een (dom) tijdperk

Binnen enkele maanden gaat de terugdraaiende teller op de schop, althans in Vlaanderen. Wallonië wacht tot 2030. Einde salderingsregeling in Nederland in 2027?

Wat ooit begon als lokmiddel om zonnepanelen te plaatsen, en goed lukte, bleek enkele jaren later een vergiftigd geschenk voor verdere transformaties. Veel mensen deden weinig andere ecologische investeringen, want sinds die terugdraaiende teller zitten ze financieel goed. Groene zonne-energie in de zomer injecteren om in de winter gratis maar sterk vervuild terug af te nemen beoogt geen duurzaam lange termijn doel. De noodzakelijke digitale teller om uw huis en ons energiesysteem slim te maken bleef te lang op het schap van de constructeur liggen. Zo hebben we een verouderd en weinig intelligent elektriciteitsnet gecreëerd. Met netcongestie, curtailment en andere kwaaltjes tot gevolg.

Wat zijn de gevolgen van de afschaffing van de terugdraaiende teller als we thuis niets doen? Redelijk groot, want blind blijven omgaan met ‘de kWh’ gaat rechtstreeks impact hebben op onze portemonnee. De prijs van elektriciteit is namelijk op elk moment anders (veel of weinig zon, veel of weinig wind, veel of weinig vraag/aanbod, …) en dat wordt zo doorgerekend in de contracten.

Je wil immers geen zonne-energie spotgoedkoop op het net zetten om enkele uren later tegen een veelvoud terug te kopen. Zelfverbruik wordt eindelijk belangrijk. De elektrische auto en slimme thuisbatterij op dynamisch tarief – en al dan niet op FCR of onbalans – gaan de groene elektronen met veel plezier verwerken. Zetten we ook een sturing op onze warmtepomp, dan kunnen we nog efficiënter meewerken aan een duurzamere toekomst. Onze CO2-voetafdruk met factor 10 verlagen is mogelijk.

Vanaf 2025 begint in Vlaanderen dus een nieuw tijdperk.

Een nieuw tijdperk gestart door onze generatie. De eerste generatie ooit die echt voor een duurzame wereld kan zorgen.* Wij zitten vandaag aan de knoppen van de energietransitie.

2025 is ook het ideale moment om het capaciteitstarief (piektarief) een opfrissingsbeurt te geven. Piekuren en daluren gelijkwaardig behandelen is een elektriciteitsnet met steeds groter aandeel hernieuwbare energie onwaardig, en werkt contraproductief.

*= Elke generatie kent normaliter vijf verschillende generaties: de twee voor ons (onze ouders en grootouders), de twee na ons (onze kinderen en kleinkinderen) en onze eigen generatie. Wij moeten het nu doen, en wij gaan het nu doen. Jij doet vandaag toch ook al mee?