17 weken lang negatieve prijzen voor duurzame elektriciteit

Al meer dan de helft van dit jaar zijn er wekelijks regelmatig negatieve elektriciteitsprijzen. Ondertussen 17 achtereenvolgende weken, waarvan meermaals meerdere dagen per week.

In plaats van te betalen voor uw elektriciteit, word je op deze momenten dan betaald* om elektriciteit te gebruiken. Dus word je vergoed om de auto te laden, warm water te maken, huis te verwarmen/verkoelen, te wassen, koken, strijken en zoveel meer dagelijkse handelingen.

*exclusief netkosten, heffingen en BTW

CO2-intensiteitscurve voor NL, voor BE nog beter wegens meer nucleair.

De negatief geprijsde duurzame elektriciteit kan je als burger in huis halen door te schakelen naar het dynamisch tarief. In 2023 was dit al het meest voordelige tarief voor een standaard Vlaams gezin. Gezinnen die veel elektriciteit verbruiken kunnen met het dynamisch tarief duizenden Euro’s per jaar besparen.

Info VREG: Marktrapport 2023 p.83

Wegens het uitblijven van de taxshift in België én tegen de gang van de Europese markt in, is de prijsverhouding tussen 1 kWh elektriciteit en 1 kWh gas nog steeds zeer groot; ongeveer factor 4. Door goedkope en frequent negatief geprijsde elektriciteit af te nemen verlaag je deze factor. En door het zelfverbruik van zonnepanelen te verhogen, kan je de ratio nog verder verlagen, zelfs onder de 2. Zo is een warmtepomp niet enkel ecologisch onklopbaar als verwarmingssysteem, maar ook economisch winstgevend.

Door te switchen van energieverslindende toestellen die werken op fossiele energie, naar energie-efficiënte toestellen op hernieuwbare energie, veranderen we iets fundamenteels aan onze leefomgeving; we transformeren onszelf van deel van het probleem naar deel van de oplossing. Iets waar onze kleinkinderen niet rouwig om zullen zijn.