17 weken lang negatieve prijzen voor duurzame elektriciteit

Al meer dan de helft van dit jaar zijn er wekelijks regelmatig negatieve elektriciteitsprijzen. Ondertussen 17 achtereenvolgende weken, waarvan meermaals meerdere dagen per week.

In plaats van te betalen voor uw elektriciteit, word je op deze momenten dan betaald* om elektriciteit te gebruiken. Dus word je vergoed om de auto te laden, warm water te maken, huis te verwarmen/verkoelen, te wassen, koken, strijken en zoveel meer dagelijkse handelingen.

*exclusief netkosten, heffingen en BTW

CO2-intensiteitscurve voor NL, voor BE nog beter wegens meer nucleair.

De negatief geprijsde duurzame elektriciteit kan je als burger in huis halen door te schakelen naar het dynamisch tarief. In 2023 was dit al het meest voordelige tarief voor een standaard Vlaams gezin. Gezinnen die veel elektriciteit verbruiken kunnen met het dynamisch tarief duizenden Euro’s per jaar besparen.

Info VREG: Marktrapport 2023 p.83

Wegens het uitblijven van de taxshift in België én tegen de gang van de Europese markt in, is de prijsverhouding tussen 1 kWh elektriciteit en 1 kWh gas nog steeds zeer groot; ongeveer factor 4. Door goedkope en frequent negatief geprijsde elektriciteit af te nemen verlaag je deze factor. En door het zelfverbruik van zonnepanelen te verhogen, kan je de ratio nog verder verlagen, zelfs onder de 2. Zo is een warmtepomp niet enkel ecologisch onklopbaar als verwarmingssysteem, maar ook economisch winstgevend.

Door te switchen van energieverslindende toestellen die werken op fossiele energie, naar energie-efficiënte toestellen op hernieuwbare energie, veranderen we iets fundamenteels aan onze leefomgeving; we transformeren onszelf van deel van het probleem naar deel van de oplossing. Iets waar onze kleinkinderen niet rouwig om zullen zijn.

Met slimme thuisbatterij €200 per maand besparen

Anno 2024. Voor wie bezig is met de energietransitie, is een thuisbatterij een no-brainer. De laatste 3 maanden (april, mei en juni) bespaarden we thuis €610 door onze slimme thuisbatterij zijn ding te laten doen.

Links: opbrengst zon + DynTar, rechts: opbrengst FCR

Is dat moeilijk te verwezenlijken? Kost die investering veel? Is dat enkel mogelijk voor nieuwbouw? Triple nope.

Een grote groep mensen heeft thuis zonnepanelen. Daarvan rijdt er al een aanzienlijk deel elektrisch, en zijn er velen die met een warmtepomp hun huis verwarmen. Verstandig, want door energie-efficiënte toestellen te gebruiken, verbruik je immers 4 keer minder energie. Duurzame energie als je deze uit de zon en/of op de goedkoopste uren van de dag uit het elektriciteitsnet haalt. Zo kan je veel winst maken. In ons persoonlijk geval ongeveer €2.500 per jaar.

En wat betekent nu juist ‘de slimme thuisbatterij zijn ding te laten doen’?

  • in eerste instantie, het zelfverbruik van zonnepanelen verhogen (50%-punt): dus niet meer goedkoop injecteren om achteraf terug duur aan te kopen
  • automatisch goedkope wind- en zonne-energie inslaan via dynamisch tarief (merit order): wind voornamelijk in de winter ’s nachts, de zon overdag
  • bij energieoverschot en/of grote spread: terugleveren aan het net tijdens ochtend- en avondpiek, het grid ontlasten
  • het capaciteitstarief verlagen door uw verbruikspiek te reduceren
  • in periodes dat de batterij werkloos is: het net balanceren, want 50.00 Hz is vanuit elektrotechnisch perspectief een magisch getal
Merit order; links: koolstofarm en goedkoop, rechts: inverse

Maar moet je daarvoor geen prof. dr. ingenieur energietechnieken zijn? Nope, dat is – net zoals bij het gebruik van een smartphone – absoluut niet noodzakelijk. Het BEMS is zo eenvoudig dat je niet meer uit de hangmat hoeft te komen na de opstart door de installateur. Het slimme systeem ontzorgt u.

Natuurlijk zijn de winsten afhankelijk van de persoonlijke situatie. Bij ons thuis ziet het zo uit, all electric: huis 25 jaar oud, warmtepomp, 2 EV’s (50 Mm/jr), 4 kWp PV op zuiden, thuisbatterij 14 kWh/5kW, dynamisch tarief, Lifepowr FlexiO sturing + FCR netbalancering, verbruik 19 MWh/jr. Zie filmpje op Kanaal Z.

En het mooiste is dat je hiermee niet enkel een economisch voordeel haalt, maar vooral dat je ongeveer 10 keer minder CO uitstoot dan een doorsnee gezin.