Hybride of CNG ?

Heeft u niet de mogelijkheid om volledig elektrisch uw kilometers af te leggen, overweeg dan om hybride of op aardgas (CNG) te gaan rijden.

Hybrides bestaan in verschillende varianten waarbij de plug-in hybride en de zelfopladende hybride het meeste impact hebben op uw verbruik.

Zelfopladende hybrides (dus zonder stekker) zijn er in verschillende maten en klasses vanaf 20.000 Euro. Hiermee kan u afhankelijk van uw rijstijl, 20 tot 50% op het verbruik besparen, simpelweg door de remenergie te hergebruiken (regeneratie). Het aanbod is snel groeiend, weliswaar voornamelijk Aziatisch maar aan de betrouwbaarheid van deze technologie hoeft u niet te twijfelen.

Bij de plug-in hybrides zal het verbruiksvoordeel nog groter zijn, maar uw auto zal frequent aan het stopcontact moeten hangen. Ook de aanschafprijs vraagt een extra inspanning van uw portemonnee, vandaar meer een salariswagen dan een transportvoertuig voor de particulier.

Ook aardgasauto’s zijn een waardig alternatief als tussenstap naar de verdere elektrificatie van ons wagenpark. Minder vervuilend dan een diesel en benzine, vooral voor stikstofoxides en fijn stof. Goedkoper in het dagelijks gebruik en met een aanvaardbare actieradius. Tanken kan u in Vlaanderen ondertussen op vele plaatsen. Eén groot nadeel: voorlopig niet beschikbaar als hybride, dus geen recuperatie van de remenergie.

De waterstofauto bestaat, maar zal nog niet dikwijls door uw straat rijden.